Doulautbildning i Göteborg hösten 2024

Vill DU bli doula? Då är du välkommen till förlossningsgruppen och vår doulautbildning! ♥

Introduktionskväll online:

 • Tisdag 8 oktober, kl 18:00-21:30

BLOCK 1:

 • Lördag 12 oktober, kl 9:00-18:00
 • Söndag 13 oktober, kl 9:00-17:00

BLOCK 2: 

 • Lördag 16 november, kl 9:00-18:00 (save the date för doulamiddag!)
 • Söndag 17 november, kl 9:00-17:00

Vill du arbeta med att stödja blivande föräldrar i det unika skedet vid livets början? Har du ett stort intresse för graviditet, förlossning och bebistid, eller kanske älskar att jobba med människor för att stötta och hjälpa andra? Att vara doula är ett otroligt givande och spännande yrke, och allt fler väljer att anlita en doula inför sin kommande födsel.

På vår kurs får du lära dig hur du kan arbeta professionellt med att ge stöd och information till blivande föräldrar under graviditet, förlossning och den närmaste tiden efter, samt hur du på bästa sätt kommer igång som doula. Du kan börja ta uppdrag som doula direkt efter avslutad utbildning. Inga förkunskaper krävs.

FörlossningsGruppens Doulautbildning hålls i ljusa och rymliga lokaler, mitt i centrala Göteborg. Den ger dig verktyg för att både mentalt och fysiskt kunna stötta på bästa sätt, samt kommer gästas av både barnmorskor och bärsjalscoach. FörlossningsGruppen har hittills utbildat över 245 doulor.

”Perfekt balans mellan hjärta och hjärna, teori och praktik” 

Under fyra härliga heldagar tillsammans går vi igenom:

 • doulans roll -stöd förr och nu, utveckling och forskning
 • kvinnokroppen och hormoner vid födande
 • det normala förlossningsförloppet och födandets fysiologi
 • stress, rädsla & spänning eller lugn, trygghet & avslappning?
 • mental förberedelse och olika förlossningsförberedande metoder
 • olika alternativa smärthanteringsmetoder: bl.a. ”Föda Utan Rädsla” (FUR), Dyktekniken, akupressur, Rebozo…
 • doulans praktiska verktyg; massage, tryck, beröring, Aktiv Baby, ställningar…
 • sjukhusrutiner och relationen till sjukhuspersonalen
 • de vanligaste komplikationerna
 • olika sätt att föda, föda på kvinnans villkor
 • stöd efter födelsen, hud-mot-hud, amning, anknytning och det nyfödda barnet
 • hur man startar upp som doula, med företag och utan, nätverkande, ODIS (doulaföreningen i Sverige), doulaväskan…

…och mycket mer!

”Bra information kring det praktiska runt själva doulaarbetet, t ex kontrakt, marknadsföring och ekonomi!” 

Vi ger dig kunskap om alla de vanligaste metoderna för smärthantering, så att du känner dig väl förberedd att möta föräldrar med olika önskemål och behov. Sedan kan du, med vår guidning, fördjupa dig i det som passar dig allra bäst.

Det har alltid varit mycket uppskattat att vi är TVÅ erfarna kursledare, som kan ge kursen bästa möjliga bredd och bidra med både olika expertisområden, perspektiv och personligheter. Vi delar med oss av en stor kunskapsbas (med info, länkar och tips) som du får ta del av när du påbörjat din kurs. I samband med avslutad utbildning erbjuder vi stöd och mentorskap under din första tid som doula och lotsar dig ut i doulavärlden.

KURSLEDARE:

Frida Viibus Lundgren & Vicky Brundin James

Kursledarna är två mycket erfarna och ODIS-certifierade doulor och förlossningspedagoger. För att du ska vara så väl förberedd som möjligt inför dina kommande uppdrag, delar de med sig av sina erfarenheter av över 275 förlossningar som doulor.

Att ni är olika är lite najs! Olika inspirationskällor!” 

Vicky och Frida (i doulavärlden även kallade ”Fricky”) har många gemensamma vidareutbildningar, bl a till postpartumdoula, amningsrådgivare, kangaroula (hud-mot-hud, kängurumetoden och nyfödda barns behov, inkl. prematura), Aktiv Baby instruktör, förlossningsakupressur, NADA öronakupressur & – akupunktur, Rebozo, Spinning Babies m.fl. De har jobbat som kursledare för Amningshjälpens förberedande amningskurser samt föreläst om amning för vårdpersonal inom vårdkedjan för Amningshjälpens räkning här i Göteborg, men även i rollen som privata doulor på Amningsfredag i Uppsala på Akademiska sjukhuset.

Frida var en av FörlossningsGruppens grundare och har dessutom tidigare arbetat som undersköterska både på BB & förlossning samt barnkliniken på Östra sjukhuset i Göteborg. Hon är också placentainkapslare och utbildad i evidensbaserad aromaterapi för graviditet & förlossning samt certifierad dödsdoula. Doula sedan 2009 och mamma till tre barn.

Vicky är bl a sedan 2004 dipl. massageterapeut, pilatesinstruktör och PT med vidareutbildning och specialkompetens för graviditet och postpartumtid inom dessa områden. Hon arbetade även under flera år deltid som lärare i dessa ämnen på ett college i England och har stor vana att undervisa vuxna. Vicky är också certifierad Hypnobirthinginstruktör och medgrundare till Hypnofödsel® Hypnobirthing. Doula sedan 2012 och mamma till fyra.

Tillsammans driver de FörlossningsGruppen som kontinuerligt håller i workshops och fortbildning för doulor i Sverige. De brinner både för att inspirera och stötta blivande och nyblivna föräldrar OCH blivande och nyblivna doulor!

Kursen gästas även av: 

Barnmorska -från Barnmorsketeamet: berättar om födandet från barnmorskans perspektiv och svarar på frågor om allt från sjukhusrutiner, interventioner och komplikationer, till fullt fysiologiskt födande och hemfödslar.

Bärsjalscoach & doula -Anna Lonntorp från Coracor: visar hur du kan hjälpa nyblivna föräldrar lära sig bära sitt barn nära.

Doula – besök av en doula som berättar om hur det var att komma igång samt att arbeta som doula.

”Ni har verkligen inspirerat mig att våga satsa på min dröm!” 

FörlossningsGruppens Doulautbildning är godkänd av ODIS (Organisationen för Doulor i Sverige) som kvalitétssäkrat doulautbildningar sedan 1999. Du blir diplomerad doula och kan därmed efter avslutad utbildning bli medlem och påbörja kostnadsfri certifiering av ODIS.
På www.doula.nu hittar du mer information.

Doulor utbildade av oss får rabatt på alla FörlossningsGruppens fortbildningskurser och workshops anordnade av FörlossningsGruppen.

KURSAVGIFT: 

Pris 15000 kr inkl moms (varav 3000 kr bokningsavgift)

3000 kr bokningsavgift betalas inom 10 dagar efter anmälan. Resterande betalas senast 10 dagar innan kursstart. Möjlighet att dela upp din betalning via Klarna finns*

Utbildningsmaterial ingår. Kurslitteratur ingår EJ.

Efter din anmälan skickas betalningsinformation via svarsmail enligt anmälningsformuläret.

Vill du ha mer information? Skicka ett mail till: info@forlossningsgruppen.se

VAD SÄGER TIDIGARE KURSDELTAGARE OM KURSEN? LÄS HÄR!

*Villkor: När bokningsavgiften är betald är din plats på kursen bokad. Bokningsavgiften återfås ej vid avbokning. Efter att resterande avgift är betald är din anmälan bindande och vi kan då tyvärr inte boka av dig utan kostnad och halva summan debiteras. Ingen återbetalning sker vid påbörjad kurs. Vid eventuell sjukdom/förhinder kan du efter överenskommelse med oss få ta igen momentet vid nästa kursomgång. Vi förbehåller oss rätten att flytta/ställa in kursen om vi blir sjuka eller om antalet kursdeltagare blir färre än 6 deltagare. Vi försöker i så fall erbjuda ett nytt kursdatum inom rimlig tid. Har du ingen möjlighet att gå kursen vid senare datum återbetalas hela summan.

DOULAMIDDAG: I samband med doulautbildningen ordnar vi på lördagen block 2 en gemensam doulaträff med middag (till självkostnadspris), då vi bjuder in erfarna, nya och blivande doulor. Det brukar vara ett mycket trevligt inslag samt ett perfekt tillfälle att utbyta erfarenheter och knyta kontakter! Hoppas att just du vill vara med! ❤️ TILL ANMÄLAN!